Skoči do osrednje vsebine
Rezervacija

Rezerviraj počitnice

Vstopimo skupaj v medeni svet Šaleške doline

Kulinarično dopoldne z okusom po medu

Sobota, 25. maj 2024, 9.00–13.00, Cankarjeva ulica, Velenje

 

Ob mednarodnem dnevu čebel in v spomin na dan mladosti prirejamo kulinarično doživetje z najboljšim mladim chefom leta 2023 in drugimi lokalnimi ponudniki. Prireditev, sladko kot mladost, bo zaznamoval med. Boštjan Volk bo na imenitnih krožnikih Lončarskega centra Bahor postregel zmagovalno sladico medeni objem. Tradicionalno lokalno Čebelarstvo Čanč bo predstavilo najboljše iz zakladnice čebeljih panjev. Bistro Bianca bo ponudbi dopoldanskih prigrizkov dodal ocvrta jabolka z medom in medeni sladoled. Za vzdušje pa bo poskrbela violinistka Olga Ulokina. Prireditev Medeni svet Šaleške doline bo potekala v soboto, 25. maja 2024, od 9.00 do 13.00 na Cankarjevi ulici v Velenju.

 

Evropski parlament je na pobudo slovenskih poslancev izglasoval mednarodni dan čebel, ki ga praznujemo 20. maja. Kot zelena destinacija in nosilka zlatega znaka Slovenia Green Destination je Šaleška dolina zavezana tudi ozaveščanju o pomenu čebel in drugih opraševalcev. Ker pri nas ne manjka pristnih lokalnih čebeljih izdelkov, pa s ponosom izpostavljamo kakovostne ponudnike. V preteklosti je 25. maj veljal za dan mladosti. V najmlajšem slovenskem mestu, ki del svoje turistične ponudbe naslanja tudi na dediščino socializma, še danes radi praznujemo mladostno energičnost in ustvarjalnost. Na kot med sladki prireditvi Medeni svet Šaleške doline bomo vse to povezali v kulinarično zgodbo, podpisano z medom.

Čebelarstvo Čanč

Glavni junak zgodbe bo Boštjan Volk iz okolice Velenja, ki je na lanskem tekmovanju mladih kuharskih mojstrov iz Evrope prejel naziv najboljši mladi chef leta 2023. Pripravil bo ekskluzivnih 100 medenih objemov – porcij sladice, ki je prepričala žirijo tekmovanja. Temelji na treh enostavnih sestavinah – medu, hruški in orehih, vseh iz lokalnega okolja. »Jed je v prvi vrsti moj poklon čebelam in čebelarjem, ki omogočajo življenje v smislu opraševanja in prispevajo k obilnim pridelkom na področju poljedelstva, sadjarstva in cvetličarstva. Jed je hkrati preprosta in kompleksna ter vas lahko preseneti z zanimivimi okusi,« napoveduje chef Boštjan Volk. Sladice bo postregel na Konškovih krožnikih. Gre za pomemben del dediščine slovenske keramične umetnosti, ki se s ponovno izdelavo v lokalnem Lončarskem centru Bahor vrača med ljubitelje prefinjene postrežbe.

 

Sladko nit prireditve bo spletalo tudi Čebelarstvo Čanč z najdaljšo tradicijo v Šaleški dolini. Obiskovalce čaka pokušina večkrat nagrajene medice in peneče medice. Slednja je leta 2020 na najuglednejšem mednarodnem ocenjevanju vin v New Yorku prejela zlato priznanje. V ponudbi bodo različne vrste medu in drugih medenih pridelkov in izdelkov.

 

Za pijačo in dopoldanski prigrizek ali brunch bo poskrbel Bistro Bianca. Poleg jajčnih jedi bodo v ponudbi tudi ocvrta jabolka z medom.

 

Medeno doživetje bo z melodično spremljavo popestrila violinistka Olga Ulokina. Za nostalgično ulično vzdušje pa bodo poskrbele viže iz lajne.

 

Vsa kulinarična ponudba na prireditvi Medeni svet Šaleške doline bo na voljo po ceniku, ki bo objavljen na dan prireditve.

Ostale novice

Prikaži vse novice

#VisitSaleska