V petek, 23. avgusta 2024, se je v prijetnem ambientu prenovljenega Starega trga v Starem Velenju že tretje leto zapored odvila čudovita zgodba, navita na vilice. Na kulinaričnem večeru s pridihom Italije in Mediterana smo obiskovalce pogostili z domačimi Šili testeninami za najdaljšo mizo v Šaleški dolini.
Dolga miza je družabna prireditev na prostem, na kateri prijeten obed dobi nove razsežnosti. Prepleta kulinariko in glasbo, lokalne in gostujoče ponudnike ter domačine in obiskovalce, ki se zberejo za najdaljšo mizo v Šaleški dolini in spoznavajo ponudbo družinskega podjetja Šili testenine. Na Starem trgu vsako leto postreže novo kulinarično izkušnjo, ki navdušuje.
Tokrat so lokalni kuharski mojstri obiskovalce najprej razveselili z malimi kulinaričnimi radostmi Italije v spremljavi prosecca. Sledilo je toplo nadaljevanje – tortellini in brodo (tradicionalna italijanska bistra juha z mesnimi tortelini), conchiglie con peperoni in zucchine (testenine v obliki školjke z zelenjavo, s sirom pekorino in z orehi), pasta con pere (testenine s hruško in štirimi vrstami sira), po hladni osvežitvi (limoncello s timijanom) pa so postregli še ličnice s tortelonom (iz muškatne buče in italijanske rikote ter pire gomoljne zelene). Obed smo sklenili z najbolj priljubljenimi italijanskimi sladicami od Torina do Sicilije iz Šili pekarne. Vse lokalno pripravljene dobrote so pospremila vrhunska slovenska vina.
Član kuharske ekipe je bil tudi Boštjan Volk – mladi chef Evrope 2023. Za sproščeno vzdušje in glasbeno spremljavo sta poskrbela pevka Kristina Oberžan in pianist Jani Pogačar. Poskrbeli smo za glasbeno presenečenje. Nastopila sta operna pevca – priznana sopranistka Mojca Bitenc in baritonist Domen Križaj, ki je član ansambla v Operi Frankfurt.
Kako smo se imeli:
Dogodek je bil trajnostno naravnan. Skladno z zavezo Manj plastike več trajnosti smo dogodek organizirali s spoštovanjem do okolja in ga zastavili trajnostno, brez plastike, z minimalno količino odpadkov in s klimatskim spremembam prijaznim jedilnikom. Poskrbeli smo, da so bile sestavine sezonske, pridelane skladno z ekološkimi standardi in čim manj predelane. Kuharji so jedi pripravili za v naprej znano število oseb, zato hrana ni pristala med odpadki. Trudili smo se za čim manj ogljičnega odtisa in vabili obiskovalce, da so dogodek osvojili na čim bolj zelen način (peš, s kolesom, z javnim prevozom ali z delitvijo prevoza …).
V veliko veselje nam je, da smo preživeli prijeten večer ob kakovostnih jedeh, dobrem vinu, živi glasbi, predvsem pa ob sproščenem klepetu, ki nas je povezal v eno veliko prijateljsko družbo. Direktorica Zavoda za turizem Šaleške doline Alenka Kikec je po zaključku dogodka povedala:
“Miza je več kot le prostor za obed – je srce doma, kjer se spletajo zgodbe in vezi. Naša tretja Dolga miza v izjemnem ambientu Starega trga v Starem Velenju predstavlja zdaj že tradicionalno poletno druženje na petkov večer v mesecu avgustu. Letos smo se ponovno zbrali ob izjemni kulinariki, vrhunskih vinih in glasbi, ki so v sproščenem vzdušju ustvarili prav posebno izkušnjo. Dolga miza nas ne povezuje le zaradi okusov, ampak zaradi skupnega trenutka, ki ga delimo in ustvarjamo skupaj. Veseli nas, da smo ta dogodek že tretje leto zapored spremenili v praznik prijateljstva in dobre volje, kar nam bo za vedno ostalo v spominu.”
Dogodek smo pripravili sodelavci Zavoda za turizem Šaleške doline in družina Šilc (Šili testenine) ob podpori Mestne občine Velenje. Posebna zahvala gre tudi Simonu Ogrizku za čudovito dekoracijo, vsem kuharjem in natakarjem za pripravo in strežbo na dogodku, Marjani Grčman za odlično vodenje dogodka ter vsem, ki so s svojim trudom in predanostjo prispevali k uspešni izvedbi letošnje Dolge mize.
V petek, 25. avgusta 2023, se je v prijetnem ambientu prenovljenega Starega trga v Starem Velenju že drugo leto zapored odvila čudovita zgodba, navita na vilice.
Dogodek smo pripravili sodelavci Zavoda za turizem Šaleške doline in družina Šilc (Šili testenine) ob podpori Mestne občine Velenje.
Na kulinaričnem večeru s pridihom Italije in Mediterana smo obiskovalce pogostili z domačimi Šili testeninami za najdaljšo mizo v Šaleški dolini. Lokalni kuharski mojstri so obiskovalce najprej razveselili z malimi kulinaričnimi radostmi Italije, sledilo je toplo nadaljevanje – milanska rižota, špageti s sipinim črnilom, lisičkami in timijanom, rigatoni v kremni bučni omaki s pekorino sirom in tagliata s pestom rukole in ravioli, polnjeni z radičem in rikoto. Dogodek smo sklenili ob najbolj priljubljenih italijanskih sladicah iz Šili pekarne. Vse lokalno pripravljene dobrote so pospremila vrhunska vina Hiše dobrih vin Koželj. Za sproščeno vzdušje in glasbeno spremljavo sta poskrbela pevka Ajda Stina Turek in pianist Žiga Jamnik.
Dogodek je imel dobrodelno noto. Na dogodku smo zbirali sredstva za ljudi, ki so utrpeli hude izgube ob vremenskih ujmah. Družina Šilc je podarila testenine, obiskovalci pa so v zameno donirali prostovoljne prispevke. Na dogodku smo zbrali 410 EUR, ki bodo nakazani na račun Mestne občine Velenje za prizadete v poplavah.
Voda je bila neizprosna tudi pri Hiši dobrih vin Koželj. Na dogodku smo točili in prodajali njihove steklenice vin, na katerih so zaradi poplav etikete izgubile svoj sijaj. Za vsako prodano ”poplavljeno” steklenico Hiša dobrih vin Koželj donira 1 EUR za žrtve poplav.
Dogodek je bil trajnostno naravnan. Skladno z zavezo Manj plastike več trajnosti smo dogodek organizirali s spoštovanjem do okolja in ga zastavili trajnostno, brez plastike, z minimalno količino odpadkov in s klimatskim spremembam prijaznim jedilnikom. Poskrbeli smo, da je bila kulinarika sezonska, manj predelana in pridelana skladno z ekološkimi standardi. Kuharji so jo pripravili za določeno število oseb, zato nas veseli, da ni pristala med odpadki. Trudili smo se za čim manj ogljičnega odtisa in vabili obiskovalce, da so dogodek osvojili na čim bolj zelen način (peš, s kolesom, javnim prevozom ali z delitvijo prevoza …).
V veliko veselje nam je, da smo preživeli prijeten večer ob dobri kulinariki, dobrem vinu, glasbi, predvsem pa ob sproščenem klepetu, ki nas je povezal v eno veliko prijateljsko družbo.