Skoči do osrednje vsebine
Rezervacija

Rezerviraj počitnice

Izgubljene vasi

Na Zavodu za turizem Šaleške doline ponujamo tudi več doživetij, ki vključujejo zgodbe potopljenih vasi:

 

V okviru projekta Šaleška dolina 4.0 je nastal tudi nov 5* produkt z naslovom Skrivnosti potopljenih vasi. Gre za butični turistični produkt, ki temelji na avtentični zgodbi Šaleške doline in predstavlja identiteto destinacije.

Skrivnosti potopljeni vasi

Kjer so bile nekoč vasi, so danes jezera. Kaj se je zgodilo s hišami, šolami, cerkvami? Zakaj so potonile in kam so odšli prebivalci vasi? Obiskovalci odkrivajo neverjetne življenjske zgodbe vaščanov, rudarjev, Velenjčanov. Z vero v boljšo prihodnost so kopali premog na eni od najbogatejših plasti lignita na svetu. Zgodbo tukaj pove vnuk rudarja. Odpravijo se tja, kjer se je vse začelo. Spustijo se z dvigalom v rove kar 160 metrov pod zemljo. Doživijo rudarski vsakdan. Voda jim pred očmi prekrije nekdanje vasi. Nato odplujejo po jezerski gladini do tja, kjer globine še hranijo zaklade rudarske družine.

Ko se vrnejo, jih čakajo izbrane lokalne dobrote z razgledom na nekdanjo pokrajino, ki jo je še mogoče slutiti pod čisto vodo Velenjskega jezera. S seboj odnesejo nepozabno izkušnjo in prav poseben simbol velenjskih rudarjev.

   

   

Pridite tudi vi in z nami odkrivajte ostanke potopljenih vasi.

 

Zgodba izgubljenih vasi za odrasle in otroke

Dogodivščina se prične s sprejemom vodnika pred MUZEJEM PREMOGOVNIŠTVA SLOVENIJE. 160 m pod zemeljskim površjem obiskovalce čaka prava podzemna pustolovščina. Tu spoznajo razvoj premogovništva skozi čas, življenje rudarjev pred več kot sto leti, in si ogledajo kar 18 scen iz življenja in dela rudarjev ter se na koncu okrepčajo še s pravo knapovsko malico.

Polni vtisov se v družbi vodnika sprehodijo skozi edinstveno vrtičkarsko naselje KINTA KUNTE z edino PALČKOVO ULICO v Sloveniji in uživajo v čudoviti objezerski naravi. Na Velenjski plaži jih čaka pletrca, s katero se odpravijo na raziskovanje VELENJSKEGA JEZERA. Prisluhnejo zgodbam izgubljenih vasi in eno od njih poizkusijo tudi poiskati. Preostanek dneva je namenjen uživanju na Velenjski plaži, ki ponuja številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa.

   

 

Pod zemljo in vodo

V rudarskem Velenju obiskovalce v Muzeju premogovništva Slovenije čaka presenetljiv ogled podzemlja. V rudniške rove se spustijo z najstarejšim še delujočim dvigalom v Sloveniji. Po postanku v jedilnici, ki je kar 160 m pod zemeljskim površjem, jih čaka tudi vožnja s podzemnim vlakom. Po ogledu rudnika spoznajo tudi zgodbo jezer, ki so danes središče aktivnega in živahnega življenja najmlajšega slovenskega mesta. Na Velenjskem jezeru jih čaka deska za veslanje. Odveslajo na supu po jezeru in poiščejo ostanke potopljenih vasi. Uzrejo jih pod gladino vode.

Razburljiv dan sprostijo s počitkom na Velenjski plaži, na kateri je za imajo rezerviran ležalnik s senčnikom. Počijejo in odpravijo se lahko na ogled jezerskega območja z legendarnim kolesom pony. Na ponyju je piknik košara z izbrano malico.

   

 

Šepet podeželja

Sprejem vodnika je v Vinski gori, kjer obiskovalci obiščejo izletniško kmetiji DOMAČIJO LAMPERČEK. Uživajo v neokrnjeni naravi, si ogledajo kmetijo, nahranijo jelene ter poskusijo domače divjačinske dobrote. Pot jih vodi na nekdaj vinorodno pobočje Lipja pri Velenju, do GRILOVE DOMAČIJE – v ekomuzej preurejene stare viničarije, ki obsega hišo s črno kuhinjo, zelenjavni in zeliščni vrt. Deležni so prikaza čebelarjenja, medene pokušine ter zeliščarske delavnice z degustacijo zeliščnega čaja in zeliščnih prigrizkov. Izlet nadaljujejo ob Šaleških jezerih.

Sprehodijo se od VELENJSKEGA do ŠKALSKEGA JEZERA, prisluhnejo zgodbam izgubljenih vasi in si ogledajo edinstveno vrtičkarsko naselje KUNTA KINTE. Druženje zaključijo pri ribiškem domu ob Škalskem jezeru.

   

 

 

Ostale novice

Prikaži vse novice

#VisitSaleska